פיגום זקפים עם תקן חדש

פיגום זקפים עם תקן חדש

פיגום זקפים עם תקן חדש

פיגום הוא מבנה מודולרי ארעי שמוקם בחזית החיצונית של בניין והמשמש את העובדים בזמן הקמה או שיפוץ של מבנה. 

הפיגום הוא מערכת העשויה צינורות (ברוב המקרים מפלדה) המאפשר לעובדים להגיע לחלקים החיצוניים של המבנה, זאת לצורך ביצוע עבודות שונות בצורה נוחה ובטוחה. 

על פי חוק התכנון והבנייה הקמת פיגום מחויבת בתכנון מהנדס רישוי. כיום שימוש בפיגומים בישראל מחויב להיעשות על פי התקן האירופאי. 

החל מ-2018 ובעקבות ריבוי אסונות ומקרי נפילה מגובה שאירעו בגלל פיגומים באיכות לקויה (בשנים 2015-2016 כ-25% מהתאונות הקטלניות בענף הבניין היו קשורות לעבודה בפיגומים ו-70% קשורות לנפילה מגובה) חל שינוי בתקנות הבטיחות בעבודה (עבודות בנייה). 

מהו פיגום זקפים?

פיגום זקפים הוא פיגום המאפשר עבודה בגובה, כאשר ניתן לעשות שימוש בפיגום מסוג זה גם בענף הכרייה והחציבה. 

פיגום זקפים נבנה על שטח אנכי כמו בטון, לבנים או אספלט ובו נעשה שימוש לצורך תמיכת מסגרת הבניין. 

פיגום זקפים מורכב ממשטחי עבודה מעץ ומשילדת ברזל והוא מעוגן לבניין, הן באמצעות צינורות עיגון והן באמצעות ברגים – מה שמאפשר תפוקה גבוהה, עבודה בעומסי משקל לצד בטיחות לעובדים

התקנה מקצועית של פיגום זקפים

פיגום זקפים מורכב מצינורות אנכיים וצינורות צולבים המחוברים זה לזה באמצעות פלטה אלכסונית. הצינורות הצולבים אף הם מחוברים בברגים בחלק העליון והתחתון ובאביזרי אבטחה.

לכן, התקנה של פיגום זקפים מצריכה שימוש במגוון אביזרים ורכיבים וחובה להתקינם בצורה מקצועית. למשל:

  • לוודא שהפיגומים עומדים בתקנים השונים שנקבעו ע"י משרד העבודה

  • לוודא שברשות חברת הפיגומים נמצאים כל האישורים והביטוחים הרלוונטיים

  • לוודא שהפיגומים מאוכסנים בהתאם לתקן בתנאי שטח מוקפדים

  • לוודא שהרכבת פיגום הזקפים נעשית על-ידי צוות שהוכשר לכך ושברשותו תעודה רלוונטית בהתאם לדרישות משרד העבודה. 

  • לוודא שמלאכת בניית הפיגום מתואמת מבחינה לוגיסטית עם האחראים בשטח 

  • לוודא תחילת עבודה על הפיגום רק לאחר קבלת אישור ממתקין מוסמך 

  • לוודא שהפיגומים נבדקים באופן שוטף על ידי אדם שהוסמך לכך (מהנדס או אדם שהוכשר לכך ע"י מהנדס מוסמך) שבודק את כל רכיבי הפיגום ושבמקרים של פגמים מוודא החלפה מיידית של כל החלקים הפגומים 

כמו כן, יש להקפיד שבהקמת הפיגום יהיו מעורבים אנשי המקצוע הבאים:

  • בונה מקצועי לפיגומים – עובד בעל ניסון של לפחות 3 שנים בהקמת פיגומים תחת פיקוח והשגחה של בונה מקצועי לפיגומים, שעבר הכשרה לפי תכנית שקבע מפקח העבודה הראשי ושעבר בהצלחה מבחן באישורו של מפקח עבודה ראשי

  • מתכנן הקמת פיגומים – אדם שעומד בתקנות המהנדסים והאדריכלים לתכנן מבנה מן הסוג בו משתמשים בפיגום 

  • מבצע הבנייה שיצרף לפיגומים שהוא מספק את הוראות היצרן בעברית (אם הפיגום יוצר בחו"ל – יצרף גם הוראות באנגלית).

  • מנהל העבודה שיצמיד את הוראות היצרן לפנקס כללי באתר הבנייה

יש לוודא כי כל העובדים המעורבים בהקמת הפיגום הוכשרו כראוי לעבודה מסוג זה, שהם עברו הכשרה מקיפה בנושא עבודה עם פיגומים (למשל : הגנה מפני נפילות, הקמה ופירוק של פיגומים ואמצעי בטיחות רלוונטיים נוספים) ושהם עובדים דרך קבלנים מורשים. 

חשוב לזכור שקבלנים לא מורשים עלולים להחזיק ברשותם פיגומים או חלקי פיגומים לא מאושרים, כלומר כאלו שלא עברו בקרת איכות ובטיחות בידי מהנדסים מורשים. אפשרות כזו מהווה סכנת חיים של ממש לעובדים. 

וכמובן – יש לוודא שכל העובדים בפיגום עושים שימוש בציוד בטיחות כמו קסדת בטיחות, נעליים מונעות החלקה ורצועות בטיחות המתחברות למבנה

התקן הישראלי של פיגום זקפים

תקן פיגומים 2019 (תקנות 1139 חלק 1) מאמץ את התקן האירופאי EN 12811 מ-2009, כך שהוא לא רק מחייב קבלנים בעבודה רק על פיגומים שמאושרים ועומדים בתקן (בבניינים בני 4 קומות ויותר) אלא יותר מכך.

התקן מתייחס לגורמים המתכננים והמקימים את הפיגום (לרבות, הובלה, שימוש ושינוי בפיגום), לגורמים שאמורים לפרק ולאחסן את הפיגום, מגדיר את העומסים המותרים על הפיגום (כולל עומסים משתנים ומקריים) וכולל תקנות בטיחות מחמירות הנוגעות לאחריותו של מקים הפיגום. 

כמו כן, התקן קובע דרישות לגבי החומרים שבהם נעשה שימוש בפיגומים (פלדה, אלומיניום ועץ) וקובע הנחיות לשימוש במשטחי העבודה 


שתף עם חברים:

הלקוחות שלנו

המוטו של חברת סקייליין, הוא לא להוליך שולל את הלקוח, שכן עיקר עיסוקה, הוא במתן שירות שכולו נסוב סביב חיי אדם. החברה אחראית לבטחון לקוחותיה והוא זה שעומד לנגד עיניה כל העת.

L
A D I N G